sâmbătă, 23 decembrie 2023

Legea nr. 412/2023 pentru înființarea și funcționarea punctelor gastronomice locale (extrase)

Punctul gastronomic local este o unitate de valorificare a producției primare locale, situată într-o localitate rurală, unde se prepară și se servesc produse alimentare, după rețete specifice zonei, direct către consumatorul final, pentru un număr maxim de 15 persoane. 
Localitatea rurală este reprezentată de sate reședință de comună, sate componente ale comunelor și sate aparținând municipiilor sau orașelor.
Planul local este reprezentat de unitatea administrativ-teritorială de care aparține punctul gastronomic local și/sau de locul de domiciliu al persoanei care deține punctul gastronomic local, precum și de unitățile administrativ-teritoriale limitrofe acestora.
Produsele gastronomice din oferta punctului gastronomic local se prepară din materii prime disponibile pe plan local, provenite în principal din producția primară de la nivelul exploatației proprii, de la producători, pescari, vânători, culegători și colectori de produse forestiere nelemnoase.
Punctul gastronomic local poate fi înființat de către persoane fizice și persoane juridice, cu respectarea prevederilor legale în vigoare privind înregistrarea sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor a acestui tip de unitate, la direcția sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor de pe raza județului unde acesta își desfășoară activitatea.
Înființarea unui punct gastronomic local de către persoane fizice ce sunt producători locali se realizează pe pe baza atestatului de producător/carnetului de comercializare a produselor din sectorul agricol.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Agenția Națională a Zonei Montane, întocmește și gestionează Registrul punctelor gastronomice locale pe baza datelor din lista publică ce se poate consulta/accesa de pe site-ul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aprilie 2024, în câteva imagini

 LA MĂNĂSTIREA GAI DIN ARAD: SĂRBĂTORI PASCALE - PALATUL ADMINISTRATIV DIN ARAD: SĂRBĂTORI PASCALE, ARAD - LA TÂRGUL DE PAȘTI DIN PIAȚA CATE...